ADU-da “İpək yolu: Mərkəzi Avrasiya və Çin arasında” konfransının açılış mərasimi keçirilib

İyunun 22-də Azərbaycan Dillər Universitetində (ADU) “İpək yolu: Mərkəzi Avrasiya və Çin arasında” III konfransının açılış mərasimi keçirilib.

ADU-dan Trend-ə verilən məlumata görə, konfrans Tanq Araşdırma Fondunun dəstəyi, İndiana Universitetinin Mərkəzi Avrasiya Araşdırmalar Departamenti və Pekinq Universitetinin Tarix Departamentinin birgə təşkilatçılığı ilə baş tutub.

ADU-nun rektoru, akademik, Xalq yazıçısı Kamal Abdulla qonaqları salamlayıb və universitetin səmimi dostluq münasibətlərinə əsaslanan görüşlərə ev sahibliyi etməsindən məmnun olduğunu deyib:

“Bizim universitet bu kimi səmimi dostluq münasibətində keçən görüşlərin çox mötəbər və etibarlı dayaq nöqtəsinə çevrilib. Biz çox şadıq ki, bizim auditoriyamızda iki böyük dövlətin – ABŞ və Çin Xalq Respublikasının İndiana və Pekinq Universitetinin görkəmli alimləri, professorları, əməkdaşları bizim universitetimizin əməkdaşları ilə bir araya gəliblər. Xalqlar arasında mədəni əlaqənin qədim Çindən başlayan İpək Yolu ilə bağlı araşdırmalarından başqa daha uyğun və əsaslandırılmış mövzu tapmaq çətin olardı. Əlbəttə ki, Çindən Avropaya qədər uzanan İpək Yolu yalnız ticarət yolu olmayıb, eyni zamanda mədəniyyət, inkişaf, maarif yoluna çevrilib. Bizim universitet və Belqrad Universiteti arasında İpək Yolu üzərində kitabxanalar mövzusunda maraqlı konfrans keçirildi. Bu konfransın nəticəsində biz gördük ki, nə qədər öyrənilməmiş mövzular, açılmamış mətləblər gizlənir. İnanıram ki, bu gün də İndiana və Pekinq universitetlərinin nümayəndələri İpək Yolunu tədqiq edərkən bu elmi söhbətlər öz yerini gələcək dostluq münasibətlərinə çevirəcəkdir. Sevinirəm ki, bu dostluğun əsası bizim universitetdə, Azərbaycanda qoyulacaq. Bu dostluq kimyəvi reaksiya kimi genişlənib universitet camiələrini bütövlükdə əhatə edəcəkdir. Biz də həmişə sizin yanınızda olmağa çalışacağıq. Bu problemin həllində bizim universitetin də iştirakı əməkdaşlarımız üçün çox faydalıdır. Bu gün Azərbaycanın ədəbiyyatı, mənəviyyatı, tarixi, uzaq və yaxın keçmişi, gələcək perspektivləri bütün cəmiyyət tərəfindən elmi baxımdan araşdırılmaqdadır. Təkcə Azərbaycan alimləri tərəfindən deyil, bu araşdırmalar dünya alimləri tərəfindən aparılır. Çox ciddi və fədakarcasına görülən işlər bu cür konfranslar vasitəsilə də daha yaxşı tanınır. Sizə Azərbaycanda gözəl vaxt keçirməyinizi arzu edirəm. Arzu edirəm ki, bu universitetlər arasında yaranan elmi əməkdaşlıq və birlik dostluğa çevrilsin və o dostluqda azərbaycanlı alimlər də, Azərbaycan cəmiyyətinin üzvləri də yaxından iştirak etsinlər. Bizim arzumuz bu gün Azərbaycanı sülh şəraitində yaşayan, inkişaf edən dövlət kimi görməkdir. İnanıram ki, həm Amerikanın, həm də Çinin ən mütərəqqi qüvvələri Azərbaycan həqiqətlərini obyektiv şəkildə dəyərləndirir və qiymət verirlər. Universitetimiz sizə öz qapılarını açdığı üçün xoşbəxtəm. Arzu edirəm ki, Çinin və Amerikanın üzərində olan açıq səma, sülh şəraiti Azərbaycan və digər ölkələrdə də olsun”.