Beynəlxalq əlaqələr Departamenti

Beynəlxalq şöbənin məqsədi Azərbaycan Dillər Universitetinin beynəlxalq əlaqələrini və fəaliyyətini genişləndirməkdir. Beynəlxalq şöbənin fəaliyyət sahəsinə aşağıdakılar aiddir:

• Beynəlmiləlləşmə strategiyasının həyata keçirilməsi və fəaliyyət planının yaradılması;
  • Beynəlxalq tərəfdaş universitetlər ilə müqavilələrin bağlanılması, hazırlanması və
    dəyərləndirilməsi;
  • Beynəlxalq əməkdaşlıq çərçivəsində tələbələr üçün yaradılmış imkanların genişləndirilməsi və idarəsi;
  • İkitərəfli universitet mobillik müqavilələri, Erasmus Mundus, Tempus, Erasmus + kimi müxtəlif mobillik proqramları vasitəsi ilə tələbə, işçi heyəti və tədqiqatçı mobilliyinin inkişaf etdirilməsi və idarəsi;
  • Beynəlxalq səfərlər, konfrans və seminarlar

Beynəlmiləlləşmə universitetlərlə olan ikitərəfli və ya çoxtərəfli əməkdaşlıq müqavilələri, beynəlxalq layihələrdə iştirak (Avropa Birliyi, ABŞ Dövlət Departamenti və s. tərəfindən maliyyələşən layihələr də daxil olmaqla) və müxtəlif mobillik proqramları vasitəsi ilə həyata keçirilir. Son on il ərzində 500-dən çox tələbə bu proqramlar çərçivəsində dünya universitetlərinə göndərilib. Əməkdaşlıq müqavilələri, həmçinin müəllimlərin təlimi, birgə tədqiqat, resursların inkişafı (tədris və tədqiqatla bağlı resurslar daxil olmaqla) və kitabxana, həmçinin mədəniyyət mərkəzlərinin yaradılmasını nəzərdə tutur. Fransa, ABŞ, İndoneziya, Norveç, Çin, Hindistan və Avstriya, o cümlədən xarici səfirliklərin təşəbbüsü ilə müxtəlif mədəni və informasiya-resurs mərkəzləri yaradılıb. Universitet Konfutsi İnstitutu, Goethe İnstitutunun OEAD (Österreichische Austauschdienst) himayəsi altında fəaliyyət göstərən Alman Oxu Zalı və Avstriya Kitabxanası kimi görkəmli təşkilatların filiallarına ev sahibliyi edir. Azərbaycan Dillər Universiteti eyni zamanda TOEFL (ABŞ), TÖMER (Türkiyə), AYÖS və OEAD (Alman dili)  dil testlərinin keçirilməsi üçün rəsmi icazəyə sahibdir. Azərbaycan Dillər Universiteti 2010 və 2013-cü ildə iki TEMPUS layihəsinin baş koordinatoru olmuşdur və 2010-cu ildən bəri 2009 TEMPUS, ERASMUS və ERASMUS mobillik proqramlarında əməkdaş universitet kimi fəaliyyət göstərir. ADU 2011-ci ildən Türkiyə universitetləri ilə Mövlana mübadilə proqramı çərçivəsində əməkdaşlıq edir. Azərbaycan Dillər Universitetinin Erasmus+ KA1 mobillik proqramı çərçivəsində Avropa Birliyi universitetləri ilə ikitərəfli münasibətləri inkişaf etmişdir. Bu sazişlər Fransanın ITIRI Strasburq, Fransanın Bordo Universiteti, İspaniyanın Mursia Universiteti, İtaliyanın Fondazione Milano SCM, Türkiyənin Həsən Kalyoncu Universiteti, Türkiyənin Hacəttəpə Universiteti və digər universitetlər ilə imzalanmışdır.

ADU universitetlərlə inkişafın davamlılığına böyük önəm verir, Esseks Universiteti ilə ikili bakalavr proqramını həyata keçirir, Glasgow Universiteti ilə bakalavr və magistr tələbə mobilliyi sahəsində uzun sürən tərəfdaşlığı var. ADU Strasburq Universiteti ilə Professional Tərcümə və Konfrans Tərcüməsi üzrə Magistr Diplom delokalizasiya proqramını həyata keçirir. Hal-hazırda eyni layihə beynəlxalq münasibətlər sahəsində də tətbiq olunur.

Norveç ilə olan münasibətlər də olduqca yüksək səviyyədədir. ADU 2007-ci ildən bəri Norveç dili üzrə mütəxəssislərin hazırlanması üçün Oslo və Agder universitetləri ilə əməkdaşlıq edir. Norveç Xarici İşlər Nazirliyi tərəfindən maliyyələşdirilən bu əməkdaşlıqların davamı olaraq, Azərbaycan Dillər Universiteti bakalavr dərəcəsində Skandinaviyaşünaslıq ixtisası proqramlarının yaradılması, proqram çərçivəsində resursların inkişafı (müəllim hazırlığı daxil olmaqla), kitab və dərs vəsaitlərinin təchizatı, akademik keyfiyyətin təminatı, eyni zamanda, Norveçdəki müxtəlif dil kursları vasitəsi ilə tələbə və akademik heyətin Norveç dili bacarıqlarının inkişafına şərait yaratmışdır. Layihə bütövlükdə Azərbaycan Respublikasının Təhsil Nazirliyi tərəfindən pilot layihə kimi dəyərləndirilərək davamlılığı dəstəklənmişdir.

2009-cu ildən ADU ABŞ Dövlət Departamenti tərəfindən Azərbaycan dili və mədəniyyətinin öyrənilməsi üçün nəzərdə tutulan CLS təqaüd proqramına ev sahibliyi edir. ADU türk dili və mədəniyyətini öyrənən ABŞ tələbələri üçün nəzərdə tutulan CLS və Flagship təqaüd proqramlarına da rəhbərliyi öz üzərinə götürüb.

Email: zulfiyye_urud@mail.ru

Alman oxu zalı