Beynəlxalq münasibətlər kafedrası

Beynəlxalq münasibətlər kafedrası 2001-ci ildə yaradılmışdır. İlk kafedra müdiri professor Sabir Daşdəmirov olmuşdur. Daha sonra kafedraya professor Jalə Qəribova və professor Musa Qasımlı rəhbərlik etmişdir. 2008-ci ildən kafedraya siyasi elmlər üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Samir Həmidov rəhbərlik edir. Regionşünaslıq və Beynəlxalq Münasibətlər fakültəsində tədris prosesini aparan ixtisas kafedralarından biri kimi Beynəlxalq münasibətlər kafedrası böyük məsuliyyət daşıyır.

Kafedrada ştat üzrə 23 nəfər əməkdaş fəaliyyət göstərir. Kafedra əməkdaşlarının 2-si professor, 6-sı dosent, 5-i baş müəllim, digərləri isə müəllim vəzifəsində çalışır. Cari tədris ilində kafedrada 2 elmlər doktoru, 8 fəlsəfə doktoru fəaliyyət göstərir. Hal-hazırda kafedranın 12 doktorant və dissertantı beynəlxalq münasibətlərin aktual problemlərinə dair elmi işlər üzərində çalışırlar.

Kafedrada tam ştat müəllimlərlə yanaşı, yarım ştat və saat hesabı əsaslarla  Azərbaycan Respublikasının Prezident Administrasiyası, Vergilər Nazirliyi, Xarici İşlər Nazirliyi, Ədliyyə Nazirliyi, Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyası, Əlyazmalar İnstitutu və ADA Universitetindən dəvət olunmuş mütəxəssislər də fəaliyyət göstərir. Bundan əlavə,  kafedranın bir çox müəllimləri tədrislə yanaşı, digər məsul vəzifələrdə də fəaliyyət göstərirlər.

Beynəlxalq münasibətlər kafedrasında müəllimlərin fəaliyyəti müxtəlif meyarlar üzrə qiymətləndirilir. Onların çap olunmuş elmi əsərlərinin əhəmiyyəti, təşəbbüskarlığı, əmək intizamı və digər amillər nəzərə alınmaqla reytinqi müəyyən edilir.

Kafedra fəaliyyət göstərdiyi 15 il ərzində bakalavr və magistr pilləsi üçün nəzərdə tutulmuş çoxsaylı proqramlar, elmi-metodiki vəsaitlər, monoqrafiyalar, dərslik və dərs vəsaitləri tərtib edilmiş və nəşr edilmişdir. Son illər ərzində kafedra əməkdaşlarının müəllifliyi ilə çoxsaylı proqram və elmi-metodiki vəsait çap olunmuşdur. Kafedranın müdiri dosent Samir Həmidovun “Beynəlxalq münasibətlər nəzəriyyəsi” (2009), “Avropa İttifaqında siyasi inteqrasiya prosesləri və Azərbaycan” (2009), “Magistratura təhsil pilləsi üçün elmi-metodiki vəsait” (2014), “Beynəlxalq təşkilatlar” (2016), “Beynəlxalq təhlükəsizlik” (2016), “Avropa İttifaqında siyasi inteqrasiya prosesi və transatlantik münasibətlər” (2016), “Beynəlxalq münasibətlər nəzəriyyəsi” (2016), Əli Mustafayevin “Fransanın hüquq sistemi” (2010), Nəsib Nəsiblinin “Sosial elmlərdə araşdırmanın metodikası” (2015), Fatimə Güləmirlinin “Müasir diplomatiya” (2016), Günel Hacalıyevanın “Almaniyanın xarici siyasəti” (2016), “Qafqaz ölkələrinin xarici siyasəti” (2016), Aysel Bağırovanın “Fransanın xarici siyasəti” (2016), “Hindistanın xarici siyasəti” (2016), “Yaponiyanın xarici siyasəti” (2016) adlı proqram və elmi-metodiki vəsaitlər çapdan çıxmışdır. Həmçinin, kafedra əməkdaşları tərəfindən beynəlxalq münasibətlərə dair bir çox dərsliklər, dərs vəsaitləri, monoqrafiyalar və s. nəşr edilmişdir. Bunların sırasında dosent Samir Həmidovun “Avropa İttifaqında siyasi inteqrasiya prosesləri və Azərbaycan” (2009), dosent Mətanət Əsgərovanın “Böyük Britaniyanın Konstitusion aktları və hüquq normaları (İngilis hüququ)” (2015) adlı dərs vəsaitləri, professor Rafiq Abbasovun “İlham Əliyev-qədim xalqların dostluğunun müasir davamçısı” (2013) adlı monoqrafiyasını nümunə göstərmək olar.

Qeyd etmək lazımdır ki, son beş il ərzində kafedra əməkdaşları tərəfindən ölkəmizdə və onun hüdudlarından kənarda (Avstriya, Norveç, Rusiya, Ukrayna, Türkiyə,Polşa)  200-dən çox məqalə və tezislər nəşr edilmişdir.

Müasir beynəlxalq münasibətlərdə təhlükəsizlik amilinin rolunun artmasını nəzərə alaraq kafedra əməkdaşları “Beynəlxalq təhlükəsizlik” adlı dərsliyi hazırlayıb çapa təqdim etmişdir.

Son beş ildə kafedra əməkdaşlarından Samirə İmanova “Rumıniya-Azərbaycan münasibətləri (1991-2011-ci illər)”, Emil Qasımov “Azərbaycan Respublikasının Qərbi Avropa dövlətləri ilə əlaqələri (elm, təhsil və mədəniyyət sahəsində)”, Mehriban Babaxanova “Azərbaycan Respublikası və Skandinaviya ölkələrində (Norveç nümunəsində) parlament nəzarəti institutu” mövzularında  fəlsəfə doktorluğu dissertasiya işlərini müdafiə etmişlər.

Eyni zamanda, müvafiq zaman müddətində kafedrada 30-dan çox magistr dissertasiyası müdafiə olunmuşdur.

Beynəlxalq münasibətlər kafedrasının professor və müəllim heyəti:

1. Samir Həmidov kafedra müdiri dosent, s.e.f.d.
2. Həsən Əlibəyli professor T.e.d.
3. Rafiq Abbasov Dosent C.e.f.d.
4. Mətanət Əsgərova Dosent H.e.f.d.
5. Namiq Əsədov Dosent T.e.f.d.
6. Ərzuman Əmirov müəllim T.e.f.d.
7. Anar Nağıyev Dosent
8. Samirə İmanova Dosent T.e.f.d.
9. Emil Qasımov baş müəllim T.e.f.d.
10. Mehriban Babaxanova baş müəllim
11. Əli Mustafayev baş müəllim
12. Fatimə Güləmirli baş müəllim
13. Leyla Rüstəmli baş müəllim